Nyttotillbehör

Nyttotillbehör är de kameratillbehör som man behöver för att kunna använda sin systemkamera på ett bra sätt.

Kamerabatteri

Ett extra batteri är viktigt att ha till sin kamera. Det spelar ingen roll hur bra kamera och optik man har om batteriet tar slut vid fel tillfälle. Medan originalbatterierna ofta kostar ganska mycket finns det många varianter av tredjepartstillverkade batterier som håller bra kvalitet till mycket bra priser.

Vårt sortiment av batterier hittar du här: Kamerabatterier

Kamerabatteri motsv. Nikon EN-EL14

UV-filter

UV-filtret är i princip ett genomskinligt linsskydd. Sätt på ett UV-filter på kameran direkt när optiken är ny så skyddas frontlinsen på bästa sätt mot repor och smuts. Om du har flera objektiv till kameran, se till att ha ett UV-filter till varje objektiv.

Vårt sortiment av UV-filter hittar du här: UV-filter

UV-filter från Fotofyndet

Kameraväska eller kameraryggsäck

En kameraväska som skyddar kameran mot fukt och stötar är mycket viktig. Det finns en mängd olika typer av väskor och ryggsäckar i olika storlekar. Man väljer oftast väska utifrån sin utrustning och hur stor del av den man vill ha med sig. En van fotograf har ofta ett par olika väskor för att kunna variera utrustningen han har med sig. Vad man kan förvänta sig av en kameraväska varierar ganska kraftigt mellan olika prisklasser, men vaddering, flyttbara vadderade mellanväggar och ett inbyggt regnskydd bör man få i en modern kameraväska. Det bör även finnas ett antal mindre fack för småprylar, och gärna några fack med nät (mesh) så att man ser tydligt vad som finns inuti.

Följ länken för vårt sortiment av kameraväskor & kameraryggsäckar 

Mer information om kameraväskor kan du få på vår informationssida om kameraväskor eller vår sida om kameraryggsäckar

Kameraväska från Fotofyndet.se

Trådutlösare

En trådutlösare är ett nödvändigt tillbehör om man vill använda sin kamera på stativ. Annars finns det en överhängande risk för skakningsoskärpa när man trycker av. Att undvika skakningsoskärpa är ju anledningen till att använda stativ, så därför är trådutlösaren nödvändig. En variant är timerutlösaren. Denna har en timer där det går att ställa in tid till första bild, tid mellan bilder och antal bilder. Mycket praktiskt när man vill kunna bevaka en speciell händelse, tex en speciell blomma som förväntas slå ut, eller varför inte en åtel för ett rovdjur. Timerutlösaren har vanligtvis även vanlig trådutlösarfunktion.

Vårt sortiment av trådutlösare hittar du här: Trådutlösare och fjärrutlösare

Trådutlösare

Kamerastativ

Ett rejält kamerastativ är det enskilt viktigaste tillbehöret enligt många fotografer på alla nivåer. För en som fotograferar mycket landskapsbilder är det en förutsättning, då man ofta vill ha stort skärpedjup i bilderna och därmed använder liten bländare. Liten bländare leder till långa slutartider och risken är då överhängande för skakningsoskärpa. Även vid naturfotografering med långa brännvidder är stativ att föredra, helt enkelt pga att kamera och objektiv är så tunga att de inte kan handhållas under någon längre tid. Vilka krav man ställer på sitt stativ varierar såklart, och om man vill använda ett trebensstativ eller ett enbensstativ.

Vårt sortiment av kamerastativ hittar du här: Kamerastativ

Vi har även en specialsida som handlar om kamerastativ, vilka typer som finns, olika material, etc. Den hittar du här: Kamerastativ Engelska Wikipedia har en artikel i ämnet, Tripod (photography)

Motljusskydd

Ett motljusskydd monteras längst fram på kamerans objektiv. Anledningen är att man vill hindra ljus som kommer från andra håll än motivet att nå in i objektivet. Ströljus från fel vinkel kan ge upphov till ljusstick som i värsta fall kan förstöra bilden helt. Motljusskydden ser olika ut för olika objektiv. Antingen är de helt runda eller så är de vad man brukar kalla blomformade. Det blomformade ger mindre risk för att hörnen på bilden bli mörka, sk vinjettering. Dock kräver det att objektivets konstruktion är sådan att frontlinsen står stilla när objektivet fokuserar.

Våra motljusskydd hittar du här: Motljusskydd

Motljusskydd från Fotofyndet.se

En YuoTube-video från Ultimate Photo Guide som talar om vikten att använda ett motljusskydd.

Stativfäste

Om man har en längre teleoptik av god kvalitet, så väger den en hel del. Många av dessa objektiv har då möjlighet att montera ett stativfäste. Detta är en ring eller krage som man sätter runt objektivet och som sedan har en 1/4" eller 3/8" stativgänga i botten. Man sätter då objektivet i stativet och låter kamerahuset hänga på objektivet, istället för tvärtom. Till vissa objektiv medföljer stativfästet, men till vissa finns det som tillbehör. Vi rekommenderar starkt att man använder stativfäste om det finns möjlighet till det, då det spar på kamerans bajonett och stativgänga.

Exempel på stativfäste till Canon

Stativfaste för kameraobjektiv

GPS-mottagare

För den som är på resande fot och företar långa fotoresor kan en GPS-mottagare för kameran vara ett bra komplement. Det finns några olika varianter, där främst hur och när positionerna tas skiljer dem åt. En variant sitter i kamerans blixtsko. När kameran tar en bild får GPS-mottagaren en signal genom blixtskon, och en position registreras. När bilderna laddas in töms även GPS:en på sina positioner och tiden används för att matcha ihop bild och position och positionen kan, om så önskas skrivas ut på bilden. En annan, enklare typ av GPS-mottagare registrerar kontinuerligt positioner och kan placeras fritt, i en ficka eller i ytterfacket på kameraväskan. Vid inladdning av bilder och positioner räknar programmet ut var en bild är tagen genom att använda de i tid två närmaste positionerna.

GPS-mottagare för kamera

 

Skärmbild från Taggr, program som medföljer Geo Tagger

 

Gråkortsset

Ett gråkortsset består oftast av två eller tre kort som används vid olika tillfällen. I allmänhet är det ett vitt, ett grått och ett svart kort. Det grå och det vita kortet är de som används oftast. Det grå kortet är det som gett settet sitt namn. Det är i en speciell grå nyans som reflekterar 18% av ljuset, vilket anses vara medel. Kameran antar alltid att det som finns inom ljusmätningsområdet är ett medelvärde. Om man fotograferar en vit yta så kommer kameran att anta att den ytan är medelgrå, och därmed underexponera allt övrigt. Detsamma gäller om man fotograferar en svart yta, då kameran kommer att överexponera övriga färger. Om man istället ställer in exponeringen efter gråkortet så kommer alla färger att visas korrekt. 

Det vita kortet används för korrekt vitbalans. Ta en bild på kortet, välj egen vitbalans i kameran och använd bilden du nyss tog som referens för vad som är vitt. Bra om man använder glödlampsljus blandat med lysrör eller naturligt ljus. 

 

Fotofyndet är en svensk webbutik för kameratillbehör. Vårt motto är konkurrenskraftiga priser och högsta tänkbara personliga service till alla kunder.

 

Sökmotorkonsult

PageRank Checking Icon

Fotofyndet - Kameratillbehör
Kameratillbehör Wiki
Printlife.se - Framkallning
Lilon.se - Kontorsmaterial
Kamerastativ
Batterigrepp
Reflexskärm
UV-filter
Kameraväska
Makrofoto
Fotofyndets blogg
 
Senaste nytt på vår blogg:
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)