Effekttillbehör

Ett effekttillbehör är ett tillbehör som ger möjlighet till en ny effekt på bilden som tas.

Gråfilter, ND-filter (Neutral Density)

ND-filtret är ett effektfilter som gör hela bilden mörkare. Användningsområdet är främst till ljusa dagar när man vill ha lite längre slutartid för att tex ge rörelse till ett vattendrag, och där den minsta bländaren helt enkelt inte är tillräckligt liten. Eller om man vill välja en större bländare för att få ett kortare skärpedjup och den snabbaste slutartiden inte är kort nog. Genom att montera ND-filtret gör man hela bilden mörkare utan att påverka färgblansen. Hur mycket mörkare bilden blir ser man i beteckningen. Ett ND2-filter släpper igenom 50% av ljuset och ger en skillnad på 1 bländarsteg och ett ND4 släpper igenom 25% och ger en skillnad på 2 bländarsteg.

Vårt sortiment av ND-filter finner du här: ND-filter

Stjärnfilter

Filtret ger en mycket stämningsfull fyr-, sex- eller åttauddig stjärna på varje ljuskälla som ryms i bilden. Passar bra för att ge extra stämning i advents- och julbilder, men även för att ge sommarbilder med blänkande sjöar det lilla extra.

Vårt sortiment av stjärnfilter hittar du här: Stjärnfilter

Tonade filter & färgfilter

Bland tonade filter så är det tonade gråfiltret (GND) det allra vanligaste. GND betyder Graduated Neutral Density filter och de brukar även kallas för graduerade filter på svenska. Filtren är rektangulära och monteras i en hållare i kamerans filtergänga. Olika adapters brukar finnas så att samma hållare passar många olika filtergängor. Hållaren har i allmänhet plats för tre filter. Man då kombinera på olika sätt för att få fram önskad effekt, tex förstärka effekten med det tonade filtret genom att sätta två likadana. Eller mörka ner hela bilden genom att använda ett ND-filter och ett tonat filter tillsammans. Förutom gråfilter som på olika sätt kontrollerar exponeringen i hela eller delar av bilden så finns det ett stort utbud av solida och tonade färgfilter i systemet. Färgfiltren används när man vill förstärka vissa färger i bilden. Färger som står nära filtrets färg i färgcirkeln blir ljusare, medan färger som står långt ifrån i färgcirkeln blir mörkare. En stor portion lek&lär rekommenderas för att lära sig använda dessa filter, men om man lyckas kan man ta bilder med häftiga effekter och vid tillfällen där andra tycker att det är omöjligt att fotografera.

Följ länken för att hitta vårt sortiment av tonade filter & färgfilter.

Fotofyndet är en svensk webbutik för kameratillbehör. Vårt motto är konkurrenskraftiga priser och högsta tänkbara personliga service till alla kunder.

 

Sökmotorkonsult

PageRank Checking Icon

Fotofyndet - Kameratillbehör
Kameratillbehör Wiki
Printlife.se - Framkallning
Lilon.se - Kontorsmaterial
Kamerastativ
Batterigrepp
Reflexskärm
UV-filter
Kameraväska
Makrofoto
Fotofyndets blogg
 
Senaste nytt på vår blogg:
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)