Funktionstillbehör

Funktionstillbehör är en typ av tillbehör som ger kameran en ny funktion, dvs ett nytt användningsområde eller som kraftigt förbättrar funktionen vid vissa tillfällen.

Diffusor

En diffusor eller diffuser är ett blixttillbehör som diffuserar, mjukar upp, blixtljuset från kameran. Den minskar eller tar helt bort skuggor och gör i de fall skuggorna finns kvar så att de får mjukare kanter och därmed syns mycket mindre. Genom att sprida ljuset minskar även effekten att områden som är närmare kameran blir överexponerade och utfrätta, medan andra områden blir beskuggade eller underexponerade. Diffusern är därför ett mycket lämpligt tillbehör vid porträttfoto.

Vårt sortiment av diffusors för kamerans inbyggda blixt och separata blixtaggregat hittar du här: Diffusors

Diffuser för extern blixt

Diffuser för inbyggd blixt

Jämforelse, inbyggd blixt med och utan diffusor

Mellanringar

Mellanringarna är ett makrotillbehör som används när man vill fotografera små saker på nära håll. Genom att sätta en distansring, mellanring, mellan kamerahuset och objektivet blir objektet större. Mellanringarna är lätta att jobba med och är ett mycket kostnadseffektivt sätt att börja med makrofoto.

Vårt sortiment av makroset/mellanringar hittar du här: Makrotillbehör

Batterigrepp

Batterigreppet, som också kallas vertikalgrepp eller motor, är ett paket som monteras under kamerahuset och som vanligtvis innehåller plats för extra batteri, samt funktioner för vertikalfotografering. Därav namnen batterigrepp och vertikalgrepp. Namnet motor lever kvar från den analoga tiden när man vanligtvis drog upp filmen för hand. Då fanns det extra motorframdragning att montera under kamerahuset. Vanligtvis fördubblas batteritiden med hjälp av batterigreppet, men i vissa fall kan man även få fler funktioner och snabbare serietagning med grepp. Detta gäller tex Nikons MB-D10 för D300 och D700, där man med batterigrepp och batteri EN-EL4 kommer upp i högre serietagningshastighet. Funktionerna för vertikalfotografering innehåller vanligtvis avtryckare, väljarratt, flerfunktionsknapp och exponeringskompensation. En annan fördel med batterigrepp är att en kombination med kamerahus och ett stort teleobjektiv oftast blir mer välbalanserad och bättre att hålla i med ett batterigrepp monterat.

Vårt sortiment av batterigrepp hittar du här: Batterigrepp

Vi har även en specialsida tillägnad batterigrepp, där vi informerar mer om historia, vilka batterigrepp som är vanliga till de vanligaste märkena och modellerna, etc. Den sidan hittar du här, Batterigrepp

Batterigrepp 

Närbildslins, eller close up filter

Närbildslinsen är även den ett makrotillbehör. Det är ett förstoringsglas som monteras fram på objektivet och som förkortar objektivets närgräns. Att objektet kommer närmare leder till att det blir större på bilden. Närbildslinsens fördel är att den inte stjäl något ljus, vilket tex mellanringarna gör (vanligtvis 1-3 bländarsteg), men förstoringen blir inte lika stor.

Vårt sortiment av närbildslinser hittar du här: Närbildslins

Kamerarem, axelrem eller nackrem

En skön rem att bära sin kamera i är bra att ha. Tänk på att det sliter på kroppen att bära fel och om du har en dålig kamerarem som glider på axeln så är det lätt att kameran glider ner och kan skadas. En kamerarem i neopren är elastisk och fjädrar lite vilket kan minska belastningen på nacke eller axel. Den gummerade ytan förhindrar att remmen glider av.

Kamerarem i neopren

 

Fotofyndet är en svensk webbutik för kameratillbehör. Vårt motto är konkurrenskraftiga priser och högsta tänkbara personliga service till alla kunder.

 

Sökmotorkonsult

PageRank Checking Icon

Fotofyndet - Kameratillbehör
Kameratillbehör Wiki
Printlife.se - Framkallning
Lilon.se - Kontorsmaterial
Kamerastativ
Batterigrepp
Reflexskärm
UV-filter
Kameraväska
Makrofoto
Fotofyndets blogg
 
Senaste nytt på vår blogg:
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)